2017. május 29., hétfő

A hiphop gyógyír a léleknek

A Cambridge-i Egyetem véleménye szerint a hiphop segít a depresszió és a mentális betegségek leküzdésében

A hip-hop alternatív gyógymód lehet a mentális betegségek ellen, állítja a Cambridge-i EgyetemA tudósok Grandmaster Flash & The Furious Five Message-ét javasolják
 A bandaháborúkra, drogokra, autós lövöldözésekre való utalásaikkal a hiphop szcéna sosem állította, hogy ezek a dolgok jótékony hatással lennének az egészségre.

A Cambridge-i Egyetem pszichiáterei viszont úgy vélik, hogy a hiphop terápia segíthet a depresszióval és mentális betegségekkel küzdőkön.

A Lancet pszichiátria munkacsoportjának tanulmánya azt állítja, hogy a nehézségek és küzdelmek leküzdéséről szóló dalszövegek menekülő útvonallá válhatnak a kétségbeesettek számára, míg a problémák "kirappelése" levezeti az indulati feszültségeket.

"A hiphop jelentős része társadalmilag és gazdaságilag hátrányos területekről származik, ezért elkerülhetetlen, hogy a dalszövegek tükrözzék az ilyen területeken élő emberek gondjait, problémáit, melyek többek közt a szegénység, a marginalizálódás, a bűnözés és a kábítószer." - mondta Dr. Akeem Sule a Cambridge-i Egyetemről.

Tény, hogy a szövegekben sok olyan kockázati tényezőre találunk utalást, melyek kulcsfontosságúak a lelki betegségek kialakulásában és amelyekből nagyon nehéz kimenekülni.

"A hiphop művészek képességeiket és tehetségüket nem csak az általuk érzékelt világ leírására használják, hanem a szabaddá válás eszközeként is. A dalszövegek gyakran reményeket fogalmaznak meg, melyek a vágyott világról üzennek, a helyekről, ahová az előadók vágynak, autókról, melyeket birtokolni akarnak és bombázó modellekről, akikkel randizni szeretnének.”

A hiphop New York város Dél-Bronx negyedéből származik az 1970-es évek elejéről és a bűnözés dicsőítésével, a nők tárgyiasításával vált hírhedté.

David Cameron figyelmeztetett arra, hogy a műfaj "bátorította az embereket fegyverek és kések viselésére", és az elhunyt hiphop művészek Wikipédia "listája" jelenleg 141-nél is több áldozatot tart számon.

Legtöbben közülük, mint a Tupac Shakur és a Notorious B.I.G. halálos lőtt sebek, kábítószer-túladagolások vagy autóbalesetek áldozatai, de "Pimp C"-vel például alvási apnoé és a túl sok köhögésszirup kombinációja végzett.

Azonban a Cambridge-i akadémikusok azt állítják, hogy a művészek által létrehozott zord víziók olyan emberekre lehetnek hatással, akik hozzájuk hasonlóan reménytelen helyzetekben érezhetik magukat.

A Grandmaster Flash & The Furious Five 1982-ben kiadott Message című számát ajánlják, mely ilyen szövegeket tartalmaz: "Nem bírom már elviselni a bűzt, nem tűrhetem tovább a zajt. Nincs pénzem, hogy elmenjek, azt hiszem nincs más választásom."

A The Notorious B.I.G. Juicy című szerzeményéből is idéznek, amely "minden olyan tanárnak ajánlás, aki azt mondta nekem, hogy soha nem fogok senkinek számítani", majd részletezi, hogyan lett mégis nagyon sikeres.A munkacsoport véleménye szerint a technika hasonló a "pozitív vizuális képalkotás" folyamatához, amelyet az Oxfordi Egyetem vizsgál.

Ez a technika egy olyan terápiás forma, amellyel a páciens arra ösztönzi önmagát képzeletének erejével, hogy a nehéz időkön, többek között a depressziós és bipoláris epizódokon átsegítse magát.

"Úgy véljük, hogy a hiphop gazdag, vizuális narratív stílusával nagyon hatékony gyógymódként alkalmazható konkrét populációk számára, és segíthetnek a depresszióban szenvedőknek pozitívabb képeket teremteni magukról, helyzetükről és jövőjükről". Mondja Dr. Sule.

A pszichoterapeuták szívesen vállalják hiphop művészekkel a HIP HOP PSYCH-et a börtönökbe, iskolákba és a kollégiumokba a pozitív önbecsülés előmozdítása érdekében.

"Körülbelül negyven éve született a hiphop a New York-i gettóban, és azóta hosszú utat tett meg a különböző politikai és technológiai területeken." - mondta dr. Becky Inkster, a Cambridge-i Egyetem pszichiátriai osztályának klinikai neurológusa.

"Most reménykedünk, hogy orvosságként kerül a listánkra."

Eredeti angol nyelvű cikk:

Szerzője:

Fordította: 

Linkek, hivatkozások:

HIP HOP PSYCH :


dr. Becky Inkster :

Dr. Akeem Sule :

Cikkek még e témában angolul:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése