2017. május 29., hétfő

A hiphop gyógyír a léleknek

A Cambridge-i Egyetem véleménye szerint a hiphop segít a depresszió és a mentális betegségek leküzdésében

A hip-hop alternatív gyógymód lehet a mentális betegségek ellen, állítja a Cambridge-i Egyetem



A tudósok Grandmaster Flash & The Furious Five Message-ét javasolják




 A bandaháborúkra, drogokra, autós lövöldözésekre való utalásaikkal a hiphop szcéna sosem állította, hogy ezek a dolgok jótékony hatással lennének az egészségre.

A Cambridge-i Egyetem pszichiáterei viszont úgy vélik, hogy a hiphop terápia segíthet a depresszióval és mentális betegségekkel küzdőkön.

A Lancet pszichiátria munkacsoportjának tanulmánya azt állítja, hogy a nehézségek és küzdelmek leküzdéséről szóló dalszövegek menekülő útvonallá válhatnak a kétségbeesettek számára, míg a problémák "kirappelése" levezeti az indulati feszültségeket.

"A hiphop jelentős része társadalmilag és gazdaságilag hátrányos területekről származik, ezért elkerülhetetlen, hogy a dalszövegek tükrözzék az ilyen területeken élő emberek gondjait, problémáit, melyek többek közt a szegénység, a marginalizálódás, a bűnözés és a kábítószer." - mondta Dr. Akeem Sule a Cambridge-i Egyetemről.

Tény, hogy a szövegekben sok olyan kockázati tényezőre találunk utalást, melyek kulcsfontosságúak a lelki betegségek kialakulásában és amelyekből nagyon nehéz kimenekülni.

"A hiphop művészek képességeiket és tehetségüket nem csak az általuk érzékelt világ leírására használják, hanem a szabaddá válás eszközeként is. A dalszövegek gyakran reményeket fogalmaznak meg, melyek a vágyott világról üzennek, a helyekről, ahová az előadók vágynak, autókról, melyeket birtokolni akarnak és bombázó modellekről, akikkel randizni szeretnének.”

A hiphop New York város Dél-Bronx negyedéből származik az 1970-es évek elejéről és a bűnözés dicsőítésével, a nők tárgyiasításával vált hírhedté.

David Cameron figyelmeztetett arra, hogy a műfaj "bátorította az embereket fegyverek és kések viselésére", és az elhunyt hiphop művészek Wikipédia "listája" jelenleg 141-nél is több áldozatot tart számon.

Legtöbben közülük, mint a Tupac Shakur és a Notorious B.I.G. halálos lőtt sebek, kábítószer-túladagolások vagy autóbalesetek áldozatai, de "Pimp C"-vel például alvási apnoé és a túl sok köhögésszirup kombinációja végzett.

Azonban a Cambridge-i akadémikusok azt állítják, hogy a művészek által létrehozott zord víziók olyan emberekre lehetnek hatással, akik hozzájuk hasonlóan reménytelen helyzetekben érezhetik magukat.

A Grandmaster Flash & The Furious Five 1982-ben kiadott Message című számát ajánlják, mely ilyen szövegeket tartalmaz: "Nem bírom már elviselni a bűzt, nem tűrhetem tovább a zajt. Nincs pénzem, hogy elmenjek, azt hiszem nincs más választásom."

A The Notorious B.I.G. Juicy című szerzeményéből is idéznek, amely "minden olyan tanárnak ajánlás, aki azt mondta nekem, hogy soha nem fogok senkinek számítani", majd részletezi, hogyan lett mégis nagyon sikeres.



A munkacsoport véleménye szerint a technika hasonló a "pozitív vizuális képalkotás" folyamatához, amelyet az Oxfordi Egyetem vizsgál.

Ez a technika egy olyan terápiás forma, amellyel a páciens arra ösztönzi önmagát képzeletének erejével, hogy a nehéz időkön, többek között a depressziós és bipoláris epizódokon átsegítse magát.

"Úgy véljük, hogy a hiphop gazdag, vizuális narratív stílusával nagyon hatékony gyógymódként alkalmazható konkrét populációk számára, és segíthetnek a depresszióban szenvedőknek pozitívabb képeket teremteni magukról, helyzetükről és jövőjükről". Mondja Dr. Sule.

A pszichoterapeuták szívesen vállalják hiphop művészekkel a HIP HOP PSYCH-et a börtönökbe, iskolákba és a kollégiumokba a pozitív önbecsülés előmozdítása érdekében.

"Körülbelül negyven éve született a hiphop a New York-i gettóban, és azóta hosszú utat tett meg a különböző politikai és technológiai területeken." - mondta dr. Becky Inkster, a Cambridge-i Egyetem pszichiátriai osztályának klinikai neurológusa.

"Most reménykedünk, hogy orvosságként kerül a listánkra."

Eredeti angol nyelvű cikk:

Szerzője:

Fordította: 

Linkek, hivatkozások:

HIP HOP PSYCH :


dr. Becky Inkster :

Dr. Akeem Sule :

Cikkek még e témában angolul:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése