2019. március 17., vasárnap

BAGO MEGVADULT A NIGREDOBAN

Szerző: Bónyai Barbara

2018 szeptember 24-én El Bago meghívást kapott a Tilos Rádió Dr.Bzmg, DubSmile, Melyik Feri és Vé ügynök által készített 7térítő című reggeli adásába.

Ez a cikk az ebben a műsorban elhangzó El Bago életinterjú kivonata, kutatásból származó minimális kiegészítéssel.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

El Bago - A kirakat más /2017

A riport első perceiben El Bago marokra ragadja a stúdiómikrofont, majd kisebb káosz után az egyik műsorszerkesztő csajnak kezdi csapni a szelet. Kérdik tőle honnan jött, "A kocsmából."-mondja.
Aztán belevág eredettörténetébe, mely szerint 1988 április 5-én született, Vácról jött, majd kis várpalotai kitérő után matematika-kémia szakos nagymamájához költöztek szüleivel a Dunakanyarba, ahol felnőtt és az identitása is kialakult. Nagymaros nevét a hasára is tetováltatta. A családot a nagymama tartotta össze. Legendás anyai nagyapja, Dr. Molnár József történész és tanársegéd volt az ELTE-n, aki a Kolhoz Kör központi alakjaként maradt meg a történelmi emlékezetben. Az 56-os forradalom idején a nagypapa az egyetemi ifjúság fegyverraktárának parancsnoka volt, fegyelmit kapott, majd elbocsátották az egyetemről. Bago magyar nemzettudatos nevelésben részesült anyai nagyszüleitől. Apja nagyon intelligens, okos ember hírében áll, aki követett el hibákat is. Született egy húga is. 1990-ben szülei elváltak, majd édesapja 1993-ban meghalt.

EL BAGO & MONDOM - ÜLDÖZÖTTEK DALA / 2014


Ötödikes korában Bago cigányokkal verekedett össze Nagymaroson és a Karolina iskolában kellett folytatnia az általánost. Nagy hantás lett felsősként és első sorait 12 évesen írta le. Ekkor kezdett füvezni is, amit később kénytelen volt abbahagyni, mert pszichomotoros nyugtalanság gyötörte tőle. Rocker közegben teltek el korai évei, a Motörhead-et kedvelte, majd kamasz korban betalálta a rap és 2Pac lett a példaképe. 2003-ban kezdett el a rap zenével komolyabban foglalkozni.
Ekkor tájt alapították Kisszatyorral, B Zolival, Over Dose -al valamint az unokatesójával Noezzel első csapatukat, a Tikál Vokált és vagy öt lemezt össze hoztak közösen, társadalomkritika, kábitószer és egyéb témákat boncolgatva. Majd jött a többi formáció is sorjában. 2008-ban kibővítették a a brigádot Tiknoval, Templárral és Kozival. Így lettek a Tékozló Fiúk, amely később Tékoz Lokos néven vált az underground körökben inkább hírhedté mint híressé. Négy nagylemezt csináltak, melyből három került publikálásra. Mindeközben Kozi barátjával belevágtak a La Coloniába. Rengeteg számot, videót csináltak, de valamiért a lemez váratott magára. Ezekkel a történésekkel egyidejűleg El Bago szólóban is tevékenykedett és hét nagylemezt készített.
A Tekoz Locos - Irány az ég alja című 2010-es korai videó klippben a srácok még szinte gyerekek, de már kemények, mint a vídia.

Bago Ultimo hombre (2010)


El Bago - Ases De Oro - Promo (2012)

Egyik haverjával járt egy iskolába az AK26-ból ismert Giajjenno is, aki már akkor kultuszfigura volt Bagóék társaságában és akit a mai napig rill arcnak tart. Bagót Giajjeno vitte először stúdióba. Bago szerint Giajj most se pop rappet, hanem hard core-t tol. Az AK26-os Hiro-ról is jó véleménnyel van.Tizennyolc éves koráig édesanyja szigorú fegyelemben próbálta tartani Bagót. Fel is vették az ELTE-re, de abbahagyta és aztán elszabadultak a táltoslovak.

El Bago x AK26 - Retina

Kettős Tamás és a Vadszamarak szintén Bagito régi spanjai. Kettős Tamás öccsét Bago a legjobb barátjának nevezte. Kettősék társaságából ismerte meg Bobakrome-t, a kisújszállási rappert, akiről csak a legnagyobb hálával és tisztelettel tud beszélni. Bobakrome-t a mai napig is kimagaslóan jó embernek tartja. Egy ideig az ő pártfogásában zenélt, még az RTM előtt, a Wacuumairs kiadónál, de aztán útjaik külön váltak zeneileg. Bago azt mondja, hiányzik neki az istápolás, mert neki kell, hogy valaki kordában tartsa, hisz ő egyedül nem bír magával, őt le kell taglózni. De sajnos Krome-nak már nincs ideje erre. Kozy-val, Tikno-val, Kencsuval, Bottah B-vel, Speedy-vel, Templárral, Mondommal, a Rapertourral, Over Dose-val és még sokakkal zenélt együtt. NKS-t, Bankost, Essem-et szereti, nagyra tartja őket.
El Bago - Tockosok - (Bandolero Siempre) 2012


El Bago - Ases De Oro - Promo 3 - Anno Domini Beats 2012


El Bago - Ases De Oro - Promo 4 / 2012La Colonia - Bizalom Bázis (Anno Domini Beat) 2012

La Colonia - Önkarikatúra (Anno Domini) 2013

A képen a következők lehetnek: 1 személy, állás

Az RTM-es időszakáról nem beszélt sokat. Bago szerint Mr. Busta cinkes forma, de mégis szerette. Ambivalens érzései vannak Mr. Bustával kapcsolatban, akit a fogyatékosok istenkomplexusos bálványának tart, de nem tudja nem kamázni. Nem szereti a tehetséges emberekre ragadó tehetségteleneket. Csak a tehetségeseket szereti.
A műsorban számon kérik Bagót, miért nem bontakoztatja ki hatalmas tehetségét, miért kallódik önsorsrontó módon.
"Amikor már mindent elvesztettél az életben és már magadon is csak röhögsz, hogy mibe vagy, akkor is van valahogy mindig. Ez a vehemencia nagy teher, de nagyon élvezem. A pia cink, de sajnos most alkoholista és politoxikomán vagyok. Mindig bele akarok halni az italba. Ez apai örökség lehet szerintem. Szeretem ezt a megvadult szerepet, csak naponta beledögleni nem szeretek."  Mondja El Bago
El Bago & Bottah B - Haiti (Noez Beat) 2013

La Colonia - Rio De Maros (music video) 2013


El Bago - Stand up / 2013

A műsor alatt a szerkesztők és a betelefonálók többször leoltják trágár beszéde miatt, majd a betelefonálók kérik, hogy mégse disztingválja magát, mert jó az egyenes, autentikus stílusa. Igyekszik vissza fogni magát, a műsorvezető meg folyton szólongatja, hogy ne feszüljön be. Érezni, hogy nem a saját közegében van. Kicsit az is eszembe jut a beszélgetésről, amikor Fat Joe megpróbálta figyelmeztetni Tekashi 6ix9ine-t a féktelen viselkedésében rejlő veszélyekre.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog, közeli

Bago elmeséli, hogy nem rég született kisfia, Iván László Olivér névvel attól a lánytól, aki Sia Khalifa néven énekelte a Csukja című számában a refrént. Családi életük nagyon viszontagságos. Kisfia két hónapos korában már el kellett válnia családjától Bagónak, de apai érzései erősek, mindig is szeretett volna apa lenni. Szeretne felnőni a feladathoz és felelősségteljessé válni a gyerek érdekében, csak vad, zabolátlan természetét nem tudja irányítani jelenleg.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, cipők A képen a következők lehetnek: 1 személy
EL BAGO x SIA KHALIFA x NOEZ ALVAREZ - CSUKJA

A stúdióban random beflessel dolgokat, stílusa, beszédmódja csapongó, mértéktelenül őszinte és frontális, akárcsak a teljes művészete. Úgy gondolja régebben sokan szerették őt, de akkor rosszabbul érezte magát mégis. Életében folyton jelen levő generalizált szorongása nőtt az elvárásoktól és ez még az alkotásban is meg tudta zavarni. Hiperérzékenysége ellenére jól tűri, hogy most, mélyrepülése alatt sokan megvetik.
El Bagito - Maximal Noez Beat / 2014


El Bago - Kommunális tó C / 2014

El Bago Noez Capleton - Kommunális tó remix / 2017

A szerkesztő gádzsi ismét kiakad, hogy Bago műsoridőben rá nyomul, majd ismét vissza térnek az interjúzásra.
Első fellépéséről kérdezik, mely a szobi Szent László Lazarista Gimnáziumban, a Kultúra Napján történt és nevetve emlékezik rá, hogy kiráncigálta a mikrofont a csendes magyar tanárnő kezéből. Akkor még pufókabb volt Bago, jófiús frizkóval és egy sávra keverve vitte a zenét magával. A koncert cink volt, de onnantól állandóan hívták a rendezvényekre fellépni és alapvetően nagyon élvezte ezt. Akkoriban otthon nem tudott zenélni még, a család zavarta alkotó tevékenységét. A színpadon jól érzi magát, szeret szerepelni. Viszont nem szereti önmagát. Arra a kérdésre, hogy hogyan tudná magát összeszedni, azt a választ adja, hogy a pénz segítene neki, mert szegényen nem tud se alkotni, se élni.

El Bago - Raktárkrú - Prototape /2014


EL BAGO - VERETÉS /2014

EL BAGO - CUNAMI /2014

Szóba kerül Mohaman is, akiről kiderül, hogy halandzsa rap korszakának és életének utolsó felvételét ott vette fel a Tilos Rádióban, ahol épp vannak. Bago is szerette Mohaman utolsó korszakát is, mint sokan, de azért bekérdezett, hogy Moha vajon megőrült és azért vált-e olyan furcsává utolsó éveiben.
El Bago nagyon drámai. Elmondja, hogy felnőtt életében négy évig volt tiszta, de az ital és a szerek, gyógyszerek végig kísérik. Szeretne ezekkel felhagyni, de erre esélyt sem lát.
Pár éve leégett műemlék jellegű nagymarosi vályogházuk, amiben nagymamájával éltek. Elektromos tűz okozta tűzvész alakult ki és majdnem benn égtek mind. Mindenük elveszett akkor. Mélységesen felháborodva meséli, hogy nagymamáját, aki nem volt gazdag, állandóan megbüntették, hogy házuk műemléki jellegét állítsa helyre és ez a dolog éveken át megkeserítette az életüket, nagy adósságokat téve rájuk. A tűzvész után a Karitász segítségével a család kapott lakhatási lehetőséget egy időre és Bago akkor sokat tudott alkotni, de elmondása szerint meg is bolondult és a gyerkőce is akkor jött össze. Azóta a nagy hatású nagymama is elhunyt már.
el bagito - filmuzeumafter /2014


BAGO #HOT 16 Challenge /2014

A műsorvezetők Ogli G-vel hasonlították össze, de Bago arra kéri őket mókásan, ezt ne tegyék, mert a végén még Ogli G leüti őt a városban, ahol épp pörög, Budapest hetedik kerületében.

Arra kérdésre, hogy hogyan rakja össze a zenéket, azt válaszolja, hogy jelenleg IPhone-on, amúgy PC-n, de csak digitálisan zenél, hangszeren nem játszik, csak rappelni tud és Reason-t és FL Studio-t használ zenei szoftverként. Az alap, instrumentális zenéket nem ő rakja össze, hanem többnyire unokaöccse, Noez Alvarez. Előbb van a zene, arra ihletődik a szöveg, csak örömzenét tud csinálni. Jelenleg két éve nem zenél, de szövegeket ír most is.
"Sose jó annak, akinek mindig nem jó." El BagoEl Bago & Noez Alvarez - Haszienda / 2017El Bago & Noez Alvarez - Offenzíva / 2017


El Bago & Noez Alvarez km.: Tikno, Kozi -Pop / 2017


El Bago x RobotDeck - Zsiger / 2017El Bago & Noez Alvarez -Rock (Pornép album 2017)


EL BAGO X KENCSU - Végig a városon / 2017

Betelefonálnak az emberek, akik kifejezik szeretetüket az előadó iránt. Bago viszont elmondja, hogy sosem érezte a szeretetteli közeget igazán, pedig szeretet vette körül mindig, csak nem tudja ezt átélni, mert ő nem tudja szeretni magát eléggé.
"Amikor úgy érzem, mindenki köcsög velem, na akkor tudom, hogy én vagyok a köcsög. "  El Bago 
El Bago - Szimpatizance / 2017


El Bago - Monogram / 2017

Nem akar lopni és már nem is lop, de voltak olyan idők, amikor ez megtörtént, meséli. Elvesztette önvalóját a drogok miatt. Most nomád, csöves, hobo életet él és látszólag azt tesz, amit akar. Ha nem lenne politoxikomán, valószínűleg nagyon sikeres is lehetne, csak az a gond, hogy nem akar sikeressé válni. Most nem híres, hanem hírhedt, állítása szerint.
"A rapből meg lehet élni, csak el kell kurvulni hozzá, mint például Majka tette." El Bago
El Bago x Noez Alvarez - Sok / 2017


El Bago x Noez Alvarez - Ezerkettes Zsiguli / 2017


El Bago - Jedi / 2017EL Bago - The Denevérember / 2017
El Bago - R.O.Gén / 2017

El Bago x Volume Beat - Kasztanyettta / 2017EL BAGO x NOEZ ALVAREZ - SZÉRUM / 2017
EL BAGO x NOEZ ALVAREZ POORnNEEP / 2017EL BAGO X TIKNO X NOEZ ALVAREZ - HOL A TISZTELET? / 2017
El Bago x MONDOM x Kencsu - A Deepből - Prod By Vales / 2017

EL BAGO x NOEZ ALVAREZ - STRONGAGE / 2017


EL BAGO X NOEZ ALVAREZ - EL VÁL LICK / 2017


El BAGO - Itélőszék - Traplife SC / 2017EL BAGO x VOLUME BEAT - KIVÉTEL -TRAPLIFE SC /2017


RobotDeck x El Bago - Rozé / 2017

El Juron Delgado - Veres Október / 2017

Most telefonokkal bizniszel többnyire, bár már azt sem, mert annyi embernek tartozik. Kirabolták többször, lehúzták, pofán vágták, eltaszították, kidobták mindenét, elhazudták előle az életet. Kishúga pszichiátrián van. Bago azt mondja azért, mert az ő mélyrepülését látva megkattant.

El Bago most az alkímia Negrido fokozatában van, a legmélyebben, megszabadulva az emberi lét gyötrelmeitől, mondja. Túl van azon, hogy érdekeljék a különböző vélemények, miután már szinte mindent elvesztett. Szavaiból kihallatszik a belső harc, a folytonos feszültség, hogy egy részről elítéli önmagát, ezért önbüntető is, más részről pedig igyekezne összekapni magát, csak agyon nyomják az élet terhei. Amit megtehet, hogy kitört fogakkal, otthon és lehetőségek nélkül próbál felállni ismét. Bago igyekszik, hogy ez sikerüljön. De vajon ki tudja-e majd bontakoztatni géniuszi tehetségét El Bago ilyen körülmények közt és lesz-e ereje felállni a padlóról?
Én hiszek El Bago-ban és az elveszett generációban. Hogy felébrednek és a kezükbe veszik a jövőjüket, nem hagyják magukat eltaposni, megérzik saját ható erejüket és átviszik fogukban a Szerelmet a túlsó partra. Sok sikert, ihletet és erőt kívánok El Bagónak a folytatáshoz!

El Bago lemezei:

Bago- School of the hard Knock
Bago- Közlöny
Bago- Ultimo Hombre (2010)
Bago- Bandolero Siempre (2012)
El Bago- Ases de Oro (2014)
El Bago- El Hijo Prodigo (2015)
El Bago- Kutya élet, kutya világ (2015)
El Bago ‎– Trap Life S.C. (RTM) 2015
El Bago- Pornép (2017)

A képen a következők lehetnek: 1 személy, kutya és túra/szabadtéri

Nagyon szívfacsaró interjú volt ez egy igazi őstehetség magatehetetlen vergődéséről. Az ember szíve megszakad, ahogy palástolatlan őszinteséggel tárja elénk azt az állapotot, amelyet generációjának milliónyi tagja él át vele párhuzamosan. A jövőjétől megfosztott, kilátástalan sodródás elszédítő mélységei tárulnak fel. Közben pedig a bárdolatlan stíluson át süt a géniuszi erő, ami más szocializációval hatalmas sikereket, egzisztenciát is képes lenne építeni, vagy csak élni és alkotni függetlenül. Csak egy kis odafigyelésre, óvó és segítő szándékra lenne szükség az össztársadalom részéről a jobb sorsa érdemes társadalmi perifériák iránt, melynek El Bago is a része.
Például az olyan intézményeket sem ellehetetleníteni kéne, mint a Kék Pont Alapítvány, hanem inkább segíteni munkájuk hatékonyságát közpénzből. Nem kéne kriminalizálni a szerhasználókat, továbbá mindenkinek elérhetővé kellene tenni a pszichoterápiákat és a pszichoanalízist. Ehhez mondjuk nem ártana megfizetni a közalkalmazottként dolgozó pszichológusokat sem. Ehhez ajánlom olvasmánynak Nemiel C Logismord remek tanulmányát.

Mi segíthetne El Bago-n és sorstársain a jelenlegi társadalomban, hogy valóban sikerüljön talpra állniuk? 

Dr. Zacher Gábor, a drogellenes és pszichiátriai szer-párti toxikológus szerint 200.000 magyar él jelenleg gyógyszerfüggőként és 800.000 alkoholista van ma Magyarországon. Hazánkban 3 millió ember él ma a szegénység küszöb alatt. A pszichoszociális nyomorba ágyazódásnak olyan ereje van ezekben a rétegekben, hogy csak több generáció szisztematikus fejlődése által lehetséges kitörni ezekből a társadalmi rétegekből. Sokak számára tehát a túlélés egyetlen feltétele, hogy el tudja viselni a helyzetét az, hogy valamilyen szert használ. A szerek időszakos elégedettséget, megnyugvást, fesztelenséget, belső csendet adhatnak, majd hosszú távon mindent elvesznek. Ami nagyon elszomorító, hogy a közellátás egyáltalán nem képes alternatívákat adni ezekkel a megoldásokkal szemben. A túlzott droghasználat megváltoztatja az embert és úgy, hogy abba nem lesz beleszólása. Innen pedig már nagyon kis lépés a beszámíthatóság kérdése. A politoxikománia szó klasszikus jelentése: több szertől való függőség, így ide sorolható az alkohol és a nyugtatószerek együttes használata, de ezek közül akár bármelyiket felválthatja egy veszélyesebb designer drog is. Jelenleg a politoxikománia a fiatalokra a legveszélyesebb, hiszen ők azok, akik nincsenek tisztában a legális és az illegális drogok közötti különbséggel, így figyelmen kívül hagyják a tiltólistán még nem szereplő drogokat. Ráadásul ugyanazt a szert sokszor egy héttel később már más néven árusítják, így a mellékhatások egészen kiszámíthatatlanok is lehetnek.
Sokan nem tudják, de kémiai addikciót (azaz szerfüggőséget) nem csak az illegális szerek (kokain, heroin) okozhatnak. Legalább ennyire veszélyes az alkohol, a nikotin, a koffein és a receptköteles pszichiátriai gyógyszerek is. Az ilyen, pszichiáter által felírt készítmények tehát szakszerű alkalmazást igényelnek, ugyanakkor tény, hogy szedésük hosszútávon, nagy dózisban bizonyítottan szomatikus és pszichés függőséghez vezethet, akár pszichiáter írja fel, akár nem. A leszokást illetőleg pedig érdemes tudni, hogy a legtöbb szerről hatalmas szenvedés és fájdalmak árán lehet leszokni, elvonásuk azonban önmagában nem halálos, kivéve az alkoholt, a legális drogot. Az alkoholista ugyanis valóban képes belehalni abba, ha nem jut alkoholhoz, annyira felborulnak életfunkciói a megvonástól. Csak szakember segítségével lehet ezt a veszélyt elkerülni.
A gyerekek szenvedélybeteggé válásának elkerüléséhez biztonságot sugárzó, szeretetteli családokra, emberi közösségekre lenne szükség. Ezek pedig többnyire hiányoznak. Az oktatás, az egészségügy, a leterhelt családsegítők és szociális munkások képtelenek ezt a problémát megoldani. Alapvető társadalmi, szociális, etikai és morális értékrend váltásra lenne szükség ehhez, ami nem pénz és vagyon alapon adna esélyt, mint most, hanem születési jogon járna az esélyegyenlőség és ellátás mindenkinek.

Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns nagy magyarországi szakértője a szenvedélybetegségeknek. Sok éven át használt intravénásan kábítószereket, főleg ópiátokat (heroin, kodein, morfium, methadon), valamint serkentőket (amfetamin, kokain),nyugtatókat, altatókat, és sok-sok alkoholt. Körülbelül 15 kórházi elvonós leállási kísérlet és különböző rehabilitációs intézetekben eltöltött 40 hónap után már több mint 16 éve él szer- és alkoholmentesen, felépülésben. Az ő előadásaiban, írásaiban rengeteg jó tanácsot és útmutatást lehet találni a függőség kutyaszorítójából menekülni próbálóknak.
" A napi munkám része annak felmérése, kinek milyen kezelésre van szüksége. Van, akinek elég az egyéni konzultáció, van, akinek kell a csoportos támogatás, és sokan vannak, akiknek kórházi detoxikációra, és azt követően hosszabb időtartamú rehabilitációra lenne szükségük, ezt a lépést azonban nem merik meglépni. A rehab bizony komoly félelemmel tölti el a függőket, akik emiatt annak gondolatától is irtóznak." Bajzáth Sándor
Hogyan tudunk ténylegesen segíteni egy aktív függőnek? Ez attól függ, hol tart a szerhasználati folyamatban: amelyik alkoholista még inni akar, az inni is fog! Senki nem fogja tudni ettől visszatartani. Aki még nem tart ott, hogy belássa, neki komoly problémát okoz, hogy elvesztette a kontrollt, aki még a „csak még egyet”, a „majd holnap”, „nekem ez nem okoz problémát, akkor hagyom abba, amikor akarom” fázisában van, ott vajmi kevés az esély a leállásra.
Ilyenkor is tehet a hozzátartozó olyan lépéseket, amik elősegíthetik az igazi mélypont elérését. Mélypont nélkül ugyanis nincsen felépülés. Az persze, hogy kinek mi a mélypont, egyénileg eltérő, sokaknak - így nekem is - el kell jutni a legvégsőkig, hogy beismerjék, nincs tovább. Vannak, akik sokkal hamarabb le tudnak állni, ha már érzik, hogy fizikailag rámennek, ha az orvos közli, belehal, ha tovább iszik.
Vannak, akiknek egy lelki mélypont segít. Szomorúan hangzik, de vannak, akik még ebben az életben kijózanodnak, és sajnos vannak, akik soha nem hagynak fel a szerhasználattal. Még szomorúbb, hogy többen vannak azok, akik sosem józanodnak ki.

Talán Bajzáth Sándor személyes példája is sok függő embernek adhat erőt a leálláshoz. 
„Nem akarok hazudni, drogozni jó” - Ismerje meg Bajzáth Sándor történetét

El Bago is jó úton halad a talpra állás felé. Elmerült a mélységekben, aláhullott, beismerte, felvállalta a problémáit. Nyilvános segélykiáltásai az első lépések a felépülés útján. Nagyon bízom benne, hogy idővel sikerül neki vissza térni az alkotó munkához, jó érzésekhez. 
Habár a szakemberek szinte mind szakmai segítség igénybe vételét javasolják az ilyen jellegű problémák leküzdéséhez, mint Bagóé is, én mégis megemlíteném, hogy számos ismerősöm és én magam is szaksegítség nélkül tettük le az évekig tartó intravénás droghasználatot. Jómagam már 19 éve élek az intravénás szerek nélkül és az én tapasztalatom az, hogy ha az ember megérti, mi a valódi gond a szerhasználattal, akkor függősége alábbhagy, majd elmúlik, vagy átalakul más függőségbe, például alkotói vágyba. A leszokási folyamat nem volt számomra sem rövid és nem volt fájdalom mentes sem. Nekem személy szerint a Zen filozófia és a rappelés segített sokat, de úgy hiszem, mindenkinek meg van a maga témája, amit megtalálhat és mankónak használhat a felépülésben. Ha pedig egyedül végképp nem megy, akkor pedig tényleg érdemes szakember segítségét igényelni. Ha az ember nem tud önmagáért cselekedni, akkor gondoljon azokra, akiket szeret és akik szeretik és legalább értük meg lehet próbálni jó példává válni. Ez talán segíthet motivációt találni.
"Zen tanító, Reb Anderson így írja Zen meditáció és a bódhiszattva fogadalmak című könyvében: “A legtágabb értelemben, bármi, amit anélkül nyelünk le, lélegzünk be vagy injekciózunk be saját szervezetünkbe, hogy tiszteletet tanúsítanánk iránta, egész életünkre mámort, bódulást okozó szerré válik.” Kifejti, hogy mámor okozása az, amikor úgy viszel be magadba valamit, hogy ezzel befolyásolod a tapasztalásodat. Ez a ‘valami’, Anderson szerint lehet “kávé, tea, rágógumi, édesség, szex, alvás, hatalom, hírnév, még akár étel is.”
Nyilván ez nem azt jelenti, hogy tartózkodnunk kell a kávé, tea, rágógumi, stb. bevitelétől. Hanem azt, hogy ne mámort okozó szerekként használjuk őket, ne arra, hogy elvonjuk a figyelmünket az élet direkt és közvetlen megtapasztalásától. Ugyanakkor bármi, ami figyelmetlenségbe, meggondolatlanságba juttathat bennünket, az mámort okozó szer.
Mindenkinek vannak olyan szokásai, amelyek lehetővé teszik a figyelmetlenség kellemes, kényelmes állapotát. A cél az volna, hogy beazonosítsuk, melyek ezek a szokások, és hogy megküzdjünk velük."
Hajrá Bagito Testvérünk, sokan vagyunk veled!
A Tilosos, 7térítős hanganyag a Youtube-on


Nagyon hálás köszönet az interjúért a Tilos Rádiónak és a 7térítő című műsor készítőinek!

A teljes műsorban hallható El Bago életinterjú eredeti forrásából ITT hallgatható meg.


El Bago Youtube csatornája: https://www.youtube.com/user/akirmc

El Bago hivatalos FB oldala: https://www.facebook.com/elbagohivata...

El Bago személyes FB csatornája: https://www.facebook.com/ivan.elbago


Írtam már El Bago-ról egy bemutatót pár éve, az ITT olvasható.

2019. 03. 16.

A cikk eredeti, a közösségi oldalakon letiltott forrása: https://bonyaipublicista.blogspot.com/2019/03/bago-megvadult-nigredoban.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése